Biertan

 

Biserica-hala cu trei nave a asezarii, ultimul edificiu de acest tip ridicat in Transilvania, a fost construita intre 1486 si 1524 pe locul alteia mai vechi. Biserica in stil gotic tarziu, a fost limitata de configuratia terenului pe care a fost construita. I s-a construit un cor de 18 metri lungime, boltit cu o retea de nervuri abia dupa ce navele vechiului edificiu au fost inlocuite cu trei nave de inaltime egala, boltite deasemeni cu bolti in retea. Deasupra corului a existat un etaj de aparare prevazut cu metereze si drum de straja.

Piesa de rezistenta a bisericii din Biertan este altarul poliptic, cel mai mare din Transilvania, alcatuit din 28 de panouri realizate intre 1482 si 1513 de un pictor care s-a format probabil in ambianta culturala din Viena si Nuerenberg. In centrul altarului se afla sculpturi reprezentand un crucifix care ii reprezinta pe Fecioara Maria, Iisus si Maria Magdalena imbratisand crucea. Pe cele doua panouri laterale ale registrului superior sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel si Imparatului Augustus.

Fortificatia

Ansamblul bisericii fortificate este format din trei incinte legate intre ele prin turnuri de poarta. Prima incinta, cu patru turnuri, dateaza din secolul al XIV-lea, cea de a doua, marcata printr-o serie de arce de ranforsare este din aceeasi perioada cu biserica, iar cea de a treia incinta, fortificata de asemenea cu turnuri, dateaza din secolele al XVI-lea si al XVII-lea.

Aflat la nord de biserica, Turnul cu  Ceas era in acelasi timp si un turn al portii pentru prima incinta, avand patru niveluri, drum de straja din lemn si metereze. Ceasul se afla deasupra acopersului piramidal. Turnul din lemn cu clopot se afla in nordul bisericii, iar in Turnul Mausoleu se gasesc atat placile de mormant ale preotului care a ridicat biserica si ale episcopilor inmormantati in Biertan.

www.biserici-fortificate.com