Crasna

 

Se afla asezata la poalele muntelui Muncel intr-o zona, care asa cum semnifica si numele, e deosebit de frumoasa. Este ctitoria Marelui Pitar Jupan Dumitru Filisanu, nepot al Marelui Ban al Craiovei Dobromir si var cu Doamna Stanca a lui Mihai Viteazul.

Biserica terminata la 24 sept. 1637 este construita in stil bizantin cu ziduri groase acoperite de sindrila. Boltile apar joase si se reazima pe o coloana ce inconjoara biserica.
Turla octogonala se afla deasupra naosului. Biserica nu a fost zugravita complet.
La 1757 si la 1792 alti ctitori, Clucerul Mihai Crasnaru si Doamna sa Balasa cu neamul impreuna cu Ion si Andronache Tundrea cu familiile, indemnati de harnicul egumen Vartolomeu Hotinescu si cu binecuvantarea Episcopului de Ramnic Grigore Socoteanu au reparat biserica, au completat pictura, au facut indreptari la catapeteasma si au inzestrat-o cu noi mosii.

Al. Stefulescu face o descriere completa catapetesmei, giuvaier de arta decorativa: “Intre naos si altarul bisericii se afla un giuvaier de catapeteasma, cap de opera a sculpturii si picturii romanesti, din veacul XVII-lea.
Conform pisaniei inscrisa la 1808 pe peretele dinspre miazanoapte Dumitru Ursache, capitan al plaiului Novaci, insarcinat cu ingrijirea schitului, gasindu-l in ruina, cu multa osardie l-a ridicat, acoperind biserica si a construit noi chilii pentru monahi.
La 1820 Constantin Dragoescu a intregit reparatiile generale si a inadit stalpii advonului alterand forma initiala si pictand pe aceasta parte a intrarii in biserica, chipuri de sfinti si tablouri cu sfarsitul lumii si judecata viitoare.
Incepand cu anul 1887 schitul Crasna a devenit biserica ingrijita de popa din Hotini.
In 1915 M. Paisescu, boier din partea locului a solicitat episcopului Sofromie de Ramnic sa trimita calugari la Crasna.

Incepand cu anul 1936 prin contributia noului ctitor Gh. Tatarascu. Prim Ministru si Consilier Regal schitul Crasna a renascut. Biserica a fost acoperita cu sindrila, s-a spalat si reparat pictura, au fost daruite obiecte de cult.
Chiliile dinspre nord au fost inlocuite cu o cladire pentru adapostul monahilor.
Chiliile dinspre miaza-zi au fost reparate, dar li s-au pastrat pridvoarele si beciul.
Dupa 1990 biserica si chiliile din ambele corpuri au fost acoperite cu tabla iar corpul de chilii din partea de sud a fost si renovat.
Pictura este in fresca si dateaza din 1757, cu tablouri de mare expresivitate, tampla de valoare din vremea lui Matei Basarab, adusa de la Catedrala Sf. Dumitru din Craiova.
Deosebit de valoros este tabloul votiv reprezentand pe Matei Basarab si Mitropolitul Stefan.
Familia Ctitorului Gh. Tatarascu si-a exprimat dorinta de a aduce ramasitele pamantesti ale celui care a fost prim-ministru al Romaniei, la Crasna, un loc binecuvantat pe care cu stradanie monahii il pot schimba in renume.

http://judetulgorj.info