Manastirea Chiajna

 

Manastirea Chiajna este o veche manastire ortodoxa aflata in partea nord-vestica a localitatii Bucuresti.

Astazi, din ansamblul monahal al Manastirii Chiajna se mai pastreaza numai o parte din biserica mare, ale carei ziduri laterale se straduiesc sa rabde intemperiile vremii, zgomotul trenurilor si rautatile oamenilor. Incepand cu anul 2004, ruinele Manastirii Chiajna figureaza pe lista monumentelor istorice din municipiul Bucuresti.
Locasul monahal din Chiajna a inceput a fi ridicat in anul 1780, in vremea domniei lui Alexandru Ipsilanti (1774-1782) si a fost terminat de zidit in anul 1790, in vremea domnului fanariot Nicolae Mavrogheni (1786-1790).

La zidirea acestei manastiri au lucrat aceiasi mesteri care au inaltat si conacul Vacarestilor, de langa Targoviste. Manastirea a fost construita urmand o arhitectura neo-clasic, biserica acesteia avand dimensiuni mari pentru acea vreme, si anume: 43 de metri lungime, 18 metri inaltime si ziduri groase de pana la doi metri.

Istoria acestei manastiri nu a apucat nici macar sa inceapa, multi crezand ca locul a fost blestemat. Fiind terminata de zidit, cu putin mai inainte de a fi sfintita, aceasta a fost distrusa de catre turci, care au crezut (teoretic) ca manastirea este de fapt o cetate de rezistenta.Desi, in urma atacutul turcesc, cladirile au fost incendiate si toate documentele au pierit in flacari, biserica cea mare a ramas in picioare pana in anul 1977, cand marele cutremur de pamant i-a doborat turla cea mare si o parte din ziduri.

[...]