Biserica Precista

 

Istoricul Bisericii Precista

Din izvoare scrise, dar si din cercetarile arheologice reiese ca biserica “Precista” din Bacau, a fost construita intre anii 1489-1490. Lucrarile de finalizare ale bisericii au fost terminate la 1 ianuarie 1491, asa cum reiese din pisania bisericii, descifrata pentru prima data la 1882, de Episcopul Romanului Melchisedec si insusita de marele istoric N.Iorga.
Dupa cum reiese din pisanie, aceasta biserica a fost ridicata de domnitoriul Moldovei, Stefan cel Mare si Sfant, impreuna cu fiul sau Alexandru Voievod, care rezida in aceasta vreme la Bacau , ca loctiitor al tatalui sau la domnia Moldovei.
Biserica « Precista » a fost construita din piatra si caramida, in stilul specific epocii lui Stefan cel Mare. Ctitorul, Alexandru Voievod a avut grija de aceasta biserica, daruindu-i numeroase proprietati si bunuri materiale. Imediat dupa sfintirea locasului de cult, la 23 aprilie1491 el doneaza un frumos Tetraevanghel, astazi se pastreaza la Muzeul de istorie din Moscova. De asemenea, Voievodul a mai daruit un Panaghiar care se pastreaza la Muzeul de Arta al Romaniei, precum si mai multe propietati, printre care satele Poporul si Letea. Din datele arheologice reiese faptul ca in incinta bisericii “Precista” se afla si complexul domnesc de la Bacau care in acea prioada avea o insemnatate deosebita prin faptul ca acolo isi avea resedinta ctitorul Alexandru Voievod.
In evolutia bisericii « Precista » din Bacau un rol important il reprezinta documentul emis de voievodul Moldovei, Vasile Lupu, la 6 martie 1641. Prin acest act, Vasile Voievod cu Varlaam Mitropolitul Sucevei si episcopii Evloghie de Roman, Atanasie de Radauti si Gheorghe de Husi si cu bunavointa Sfatului Tarii, daruieste Manastirii « Trei Ierarhi » din Iasi, biserca nou reparata din targul Bacaului, cu hramul « Adormirea Maicii Domnului » impreuna cu toate propietatile ei.

www.bisericaprecistabacau.ro